کامپوزیت ونیر دندان: مزایا، معایب و هزینه

کامپوزیت ونیر دندان

بسیاری از افراد علاقه دارند لبخند خود را زیباتر کنند اما چون تصور می‌کنند باید هزینه‌ بالایی پرداخت کنند یا درد و عوارض زیادی را تحمل کنند، ممکن است از دستیابی به لبخند رویایی خود صرف نظر کنند. اگر شما هم جزو این دسته افراد هستید، استفاده از کامپوزیت یا ونیر کامپوزیت دندان بهترین راه‌حل برای شما است. کامپوزیت دندان یک انتخاب عالی، مقرون‌به‌صرفه، با دوام و بدون درد برای اصلاح طرح لبخند و ترمیم مشکلات جزئی دندان مانند کجی، شکستگی، دندان فاصله‌دار، زردی دندان و … است. در ادامه‌ مطلب با ما همراه باشید تا اطلاعات جامع و کاملی از این روش ترمیم دندان را در اختیار شما قرار دهیم.

کامپوزیت دندان چیست؟

کامپوزیت دندان چیست؟

کامپوزیت در واقع ماده‌ای همرنگ دندان است که دندانپزشک آن را روی دندان‌ها قرار داده و به شکل دندان درمی‌آورد. بنابراین تمام عیوب دندان زیر آن پنهان شده و تمام دندان‌ها منظم و یکدست و سفید خواهند شد. کامپوزیت دندان از رزین همرنگ دندان ساخته شده که قدرت چسبندگی و استحکام قابل قبولی دارد. به همین دلیل، از این ماده به طور گسترده برای پر کردن پوسیدگی، ترمیم دندان‌های شکسته، ترمیم فاصله‌ بین دندان و اصلاح طرح لبخند استفاده می‌شود. این روش غیرتهاجمی، سریع و مهمتر از همه، ارزان است و می‌تواند مشکلات کوچکی که بر روی دندان‌های جلویی شما تأثیر می‌گذارند را ترمیم کند.

کامپوزیت ماده‌ی چسبنده‌ای است که پیوندی قوی با مینا و عاج دندان ایجاد می‌کند و به همین دلیل برای ترمیم و زیبایی استفاده می‌شود. کامپوزیت دندان از رزین، که یک پلیمر سخت و مصنوعی است، ساخته شده که با ذرات شیشه یا کوارتز مخلوط می‌شود تا هم استحکام بالاتری داشته باشد و همرنگ سایر دندان‌های طبیعی شما شود.

ترکیب نهایی کامپوزیت یک ترکیب خمیری‌ شکل است که به‌ راحتی وارد حفره‌ها و ناهمواری‌های دندان می‌شود، به‌ آسانی روی دندان فرم می‌گیرد و برای ثبات بیشتر، توسط نور آبی مخصوص سفت می‌شود. این ترکیبات کاملا همرنگ دندان‌های طبیعی هستند و ترکیب فلزی ندارند. در نهایت ضخامت کامپوزیت دندان معمولاً حدود ۰.۵ تا ۰.۶ میلی‌متر است.

کامپوزیت با توجه به جنس و اندازه‌ ذرات، به انواع مختلفی تقسیم می‌شود که کاربردهای متفاوتی دارند. هرچه ذرات کامپوزیت درشت‌تر باشد استحکام آن بالاتر می‌رود اما ذرات ریزتر زیبایی بیشتری دارند. در ادامه به نام‌ها و فرق انواع کامپوزیت دندان اشاره‌ی مختصری می‌کنیم:

  • کامپوزیت ماکروفیلد یا درشت دانه: ایـن نـوع کامپوزیت دندان به دلیل داشتن ذرات درشت‌تر نسبت به دیگر انواع، دوام و مقاومت بیشـتری دارد. البته به همین میزان زیبایی آن کمتر و صیقل دهی سخت تر است و به همین دلیل امروزه تقریبا کاربردی ندارد.
  • کامپوزیت میکروفیلد: ذرات موجود درکامپوزیت های میکروفیلد ریزتر هستند، بنابراین مقاومت کمتر و زیبایی ظاهری بیشتری دارد. اندازه ریز میکروفیلد ها باعث می شود این نوع کامپوزیت تخلخل کمتری داشته باشد. بنابراین بعد از نصب و انجام پولیش، دندان ظاهری براق‌تر به خود بگیرد. از این نوع کامپوزیت بیشتر برای دندان‌های جلویی استفاده می‌شود.
  • کامپوزیت هیبرید: این کامپوزیت به دو نوع میکروهیبرید و نانوهیبرید دسته‌بندی می‌شود. کامپوزیت‌های هیبرید به منظور ترکیب ویژگی‌های فیزیکی و مکانیکی کامپوزیت ماکروفیلد با ویژگی‌های ظاهری و ظرافت میکروفیلد ساخته شدند. به دلیل محتوای نسبتاً بالای ذرات معدنی، ویژگی‌های فیزیکی و مکانیکی بهتری از ترکیبات معمولی دارند. نانوهیبریدها نسخه‌های جدید ترکیبات هیبریدی هستند که به دلیل داشتن ذرات نانو، ویژگی‌های برتری دارند.
  • کامپوزیت نانوفیلد: نانو کامپوزیت تمام مزیت های کامپوزیت های قبلی را دارد. در واقع این کامپوزیت قدرت و عملکرد کامپوزیت های هیبرید و صیقل‌پذیری کامپوزیت‌های میکروفیلد را همزمان ارائه می‌کند. می باشد. به دلیل استحکام بالا از این نوع کامپوزیت می‌توان در ترمیم دندان‌های خلفی و بستن فاصله‌ی بین دندانی استفاده کرد.
  • کامپوزیت‌های IPS: این نوع کامپوزیت‌ها به‌عنوانجدیدترین نمونه‌های مورداستفاده در لیست خدمات دندان‌پزشکی محسوب می‌شود. آنها کاملا مشابه لمینت‌های سرامیکی هستند، استحکام و طول عمر بسیار بالاتری دارند و در مقایسه با سایر کامپوزیت‌ها بیشتر با لثه‌ها سازگارند. به همین دلیل بروز مشکلاتی مانند عفونت لثه یا مشکلات ناشی از آن کمتر دیده می‌شود.

کامپوزیت دندان چه کاربردی دارد؟

کامپوزیت یک ماده‌ همه‌ کاره در دندانپزشکی است که از آن برای درمان مشکلات دندانی بسیاری استفاده می‌شود. اگر شما نیز دارای یکی از مشکلات زیر باشید می‌توانید از درمان کامپوزیت برای اصلاح شکل ظاهری دندان‌ها بهره‌مند شوید:

اصلاح کج بودن جزئی یک یا چند دندان

درمان کجی دندان با کامپوزیتاصلاح کج بودن جزئی یک یا چند دندان

کامپوزیت دندان‌ کج یا دندان نامرتب، ظاهر دندان‌ها را بهبود می‌بخشد و لبخندی زیبا به شما هدیه می‌کند. البته باید توجه داشته باشید که این روش جایگزین ارتودنسی نیست و اگر نامرتب بودن دندان‌ها شدید باشد، باید ابتدا آن را درمان و سپس کامپوزیت ونیر انجام داد.

از بین بردن فاصله‌ی زیاد بین دو دندان

از بین بردن فاصله‌ی زیاد بین دو دنداناز بین بردن فاصله‌ی دندان ها با کامپوزیت

اگر فاصله‌ دندان‌های جلویی شما زیاد است، به راحتی می‌توانید فضای خالی بین دو دندان را با استفاده از کامپوزیت ونیر پر کنید.

اصلاح دندان بدشکل (دندان ریز، دندان پهن و ناهموار)

اصلاح بدشکلی دندان با کامپوزیتاصلاح دندان بد شکل (دندان ریز، دندان پهن و ناهموار)

ممکن است یک یا چند دندان شما هم‌اندازه با دندان‌های دیگر نباشد، کوتاه‌تر یا بلندتر باشد و یا لبه‌ آن به صورت ژنتیکی یا بر اثر فرسایش، ناهموار شده باشد. در این صورت نیز می‌توانید به راحتی با کامپوزیت ونیر تمام نقایص جزئی دندان خود را برطرف کنید.

از بین بردن لکه و زردی دندان‌ها

از بین بردی زردی دندان با کامپوزیتاز بین بردن لکه و زردی دندان‌ها

یکی از شایع‌ترین مشکلاتی که می‌تواند برای همه اتفاق بیفتد، لکه دار شدن یا زرد شدن دندان‌هاست. این اتفاق به دلیل جنس دندان یا نوع تغذیه می‌تواند تشدید شود. کامپوزیت ونیر دندان یکی از آسان‌ترین و به‌صرفه‌ترین راه‌حل‌های از بین بردن این مشکل است.

ترمیم لب پر شدن یا شکستگی دندان

ترمیم شکستگی دندان با کامپوزیتترمیم لب پر شدن دندان با کامپوزیت

اگر گوشه‌ دندان شما شکسته یا به اصطلاح لب‌پر شده باشد، با کامپوزیت می‌توان قسمت شکسته را پر کرد و ظاهر دندان را به حالت اول برگرداند.

پر کردن پوسیدگی دندان

پر کردن پوسیدگی دندان با کامپوزیتپر کردن پوسیدگی دندان

یکی از بیشترین کاربردهای این روش درمانی و زیبایی‌، پر کردن پوسیدگی دندان است. آمالگام از دیرباز به عنوان ماده‌ اصلی برای پرکردن دندان شناخته می‌شود، اما امروزه می‌توان آن را با کامپوزیت‌ همرنگ دندان جایگزین کرد. بنابراین پرشدگی دندان مشخص نخواهد بود.

نتایج اصلاح عیوب دندان با کامپوزیت بستگی به نوع و شدت مشکل، مهارت دندانپزشک و همچنین مراقبت‌های بعد از آن دارد. با این حال، اصلاح عیوب دندان با کامپوزیت معمولاً بهبود قابل توجهی در ظاهر دندان‌ها ایجاد کرده و مشکلات احتمالی را رفع خواهد کرد.

کامپوزیت دندان برای چه کسانی مناسب است؟

همانطور که گفتیم کامپوزیت یک ماده همه‌کاره در درمان‌های دندانپزشکی محسوب می‌شود. کامپوزیت دندان برای زیبایی، یک درمان دندانپزشکی با حداقل تهاجم است که نقایص دندان شما را می‌پوشاند و یک لبخند زیبا به شما هدیه می‌دهد. بنابراین در صورتی که دندان‌ها و لثه‌های شما به طور کلی سالم هستند، سیگار نمی‌کشید و سن شما بین ۱۸ تا ۶۰ سال است، پس به احتمال زیاد این درمان زیبایی برای شما مناسب است. به طور خلاصه در صورتی که دارای شرایط زیر هستید، کاندید مناسبی برای کامپوزیت دندان محسوب می‌شوید:

  • نامرتبی یا کجی جزئی در دندان‌های جلویی دارید.
  • فاصله‌ی بین دندان‌های شما بیشتر از حد طبیعی است.
  • می‌خواهید ظاهر دندان یا لبخند خود را بهتر کنید.
  • یک یا چند دندان ترک خورده، لب پر شده، شکسته یا پوسیده دارید.
  • به دلیل عقب‌رفتگی لثه، ریشه‌ی دندان شما در معرض دید قرار گرفته و می‌خواهید آن را بپوشانید.
  • دنبال روشی کم هزینه و سریع هستید.
  • سالم ماندن ساختار طبیعی دندان‌ها برای شما اهمیت دارد.
  • می‌توانید نکات لازم برای جلوگیری از تغییر رنگ کامپوزیت را رعایت کنید و اهل سیگار و دخانیات نیستید.

چه کسانی نباید کامپوزیت کنند؟

با اینکه این روش برای بسیاری از افراد گزینه‌ای بسیار کارآمد و مناسب به شمار می‌رود، اما برخی از افراد نمی‌توانند کاندید خوبی برای کامپوزیت دندان باشند.

  • کسانی که دچار ساییدگی یا پوسیدگی شدید دندانی هستند و نیاز به درمان ریشه یا عصب‌کشی دارند.
  • کسانی که دندان لق شده دارند.
  • کسانی که دارای عفونت لثه و دندان هستند.
  • افرادی که مینای دندان آنها به میزان بسیار زیادی از بین رفته‌است.
  • افرادی که مشکلات اساسی فک و دهان و دندانی دارند، مانند:
  • دندان‌قروچه‌کردن
  • دندان‌های به‌شدت نامنظم و به‌هم‌ریخته
  • بیماری‌های دهان و لثه
  • ناهنجاری‌های فک و دهان

روش‌های انجام کامپوزیت دندان

روش‌های انجام کامپوزیت دندان

به‌ طور کلی دو روش برای نصب کامپوزیت وجود دارد که با توجه به تشخیص دندانپزشک و مشکلات دندانی بیمار انتخاب می‌شود:

کامپوزیت مستقیم

در این روش، دندانپزشک مواد کامپوزیت را به صورت مستقیم روی دندان می‌گذارد و با استفاده از نور آبی، مواد به دندان چسبیده می‌شوند. این روش در یک جلسه انجام می‌شود و برای ترمیم‌های جزیی دندان، پرکردن پوسیدگی، ترمیم فاصله‌ی بین دندان و اصلاح لکه‌های دندان استفاده می‌شود. همچنین می‌توان از این روش برای محافظت از ریشه دندانی که با عقب نشینی لثه در معرض دید قرار گرفته است، استفاده کرد.

کامپوزیت غیرمستقیم

در این روش، دندانپزشک از دندان‌ها قالب‌ می‌گیرد و قالب را به آزمایشگاه تخصصی دندانپزشکی می‌فرستد. در این حالت ترمیم دندان خارج از دهان انجام می‌شود و پس از آماده شدن، با چسب رزینی روی دندان چسبانده می‌شود. این روش نیاز به دو جلسه ویزیت دارد. روش غیر مستقیم برای صاف کردن دندان‌ها در خط لبخند استفاده می‌شود.

کامپوزیت دندان چگونه انجام می‌شود؟

در روش کامپوزیت دندان در واقع دندانپزشک یک دندان جدید از مواد خام کامپوزیتی برای شما می‌سازد. به همین دلیل دقت، مهارت و ظرافت کار دندانپزشک تأثیر بسیار زیادی در نتیجه نهایی کار دارد، پس در وهله‌ی اول باید در انتخاب دندانپزشک برای انجام کامپوزیت دقت زیادی داشته باشید. اگر می‌خواهید درباره‌ نحوه کامپوزیت دندان بیشتر بدانید، مراحل انجام آن به ترتیب زیر است:

قبل از انجام کامپوزیت، باید مشکلات دندان و لثه مانند پوسیدگی و التهاب برطرف شوند. پس از رفع مشکلات دندانپزشک دندان شما را بررسی می‌کند و تشخیص می‌دهد که آیا شما نیاز به تراش دندان دارید یا خیر. در صورتی که نیاز به تراش داشته باشید، بی حسی تزریق می‌‌شود. در غیر این‌صورت نیازی به تزریق بی‌حسی نیست. برای مثال اگر دندان نیش جلو زده داشته باشید، برای کامپوزیت دندان نیش نیاز به کمی تراش دارید.

قبل از شروع کار، دندانپزشک از یک راهنمای رنگ برای انتخاب رنگ کامپوزیتی که با دندان‌های طبیعی شما متناسب باشد، استفاده می‌کند. برخی از افراد به کامپوزیت خیلی سفید یا رنگ صدفی علاقه دارند، بنابراین انتخاب رنگ به سلیقه‌ی شخصی شما انجام می‌شود. اما اگر می‌خواهید دندان شما ظاهری طبیعی داشته باشد، برای تشخیص اینکه کدام رنگ کامپوزیت دندان بهتر است، می‌توانید با دندانپزشک خود مشورت کنید.

در این مرحله باید دندان‌ها از هرگونه جرم و میکروبی پاک شوند. بنابراین دندانپزشک دندان هایی که قرار اسـت تحت درمان قرار بگیرند را به طور کامل جرم‌گیری کرده و با گذاشتن یک مانع پلاستیکی، از دیگر دندان‌ها که نیاز به کامپوزیت ندارند جدا می‌کند. اگر دندان شما نیاز به تراش داشته باشد، در همین مرحله و با تزریق بی‌حسی انجام می‌شود.

در این مرحله کمی ژل اسیدی که حاوی ۳۰ تا ۴۰ درصد اسید فسفریک است، به مدت حداقل ۱۵ ثانیه روی دندان قرار می‌گیرد. این کار باعث می‌شـود که سطح دندان‌ها زبر شود و مواد کامپوزیت بهتر روی دندان قرار بگیرد یا بچسـبد. این مرحله بدون درد است و تنها ممکن است مزه‌ای تلخ را در دهان شما ایجاد کند.

دندانپزشک مواد باندینگ را توسط قلم مخصوص روی دندان‌ها قرار می‌دهد. پس از قرار گرفتن مواد روی دندان، دندانپزشک توسط دستگاه مخصوصی، نور آبی روی دندان‌های شما می‌تاباند. مواد باندینگ مانند چسب عمل می‌کنند و باعث اتصال محکم‌تر مواد کامپوزیت و دندان می‌شود. نور آبی همان فرکانس آبی رنگ نور مرئی است و با اشعه ایکس یا لیزر تفاوت دارد. بنابراین هیچ ضرر و یا دردی برای شما ندارد. این نور باعث تحریک کاتالیزور موجود در مواد باندینگ و بالا رفتن قدرت چسبندگی آن می‌شود.

حالا نوبت فرم دهی دندان است که مهم‌ترین مرحله محسوب می‌شود. در این مرحله دندانپزشک لایه‌هایی از مواد کامپوزیت را روی دندان اعمال می‌کند تا شکل دندان را آماده کند. به این تکنیک که مواد کامپوزیت لایه لایه روی هم قرار می‌گیرند، تکنیک لیرینگ گفته می‌شود. در کامپوزیت دندان به روش لیرینگ، دندانپزشک از چندین لایه کامپوزیت استفاده می‌کند. روی هم قرار گرفتن این لایه‌ها، باعث ایجاد رنگ مورد نظر و درخشندگی می‌شود. این کار نیاز به تجربه و مهارت بالای دندانپزشک دارد و نتیجه‌ی نهایی تا حد زیادی به همین فرم‌دهی وابسته است.

بعد از رسیدن به فرم دلخواه، دندان‌ها دوباره به مدت ۱۰ تا ۴۰ ثانیه در معرض تابش نور آبی قرار می‌گیرند تا سفت شوند. در این مرحله از لیرینگ کامپوزیت، دندانپزشک هر لایه را به دقت در جای خود محکم می‌کند. اگر مشکلی در هر لایه پیش بیاید می‌تواند با قرار دادن یک لایه اضافی آن را  اصلاح کند.

در انتها دندانپزشک، دندان‌‌ها را صیقل داده یا به اصطلاح پولیش می‌کند تا سطح روی دندان صاف شود. این کار باعث شفافیت دندان، زیباسازی و جلا دادن می‌شود و اگر به درستی انجام نشود، دندان مستعد تغییر رنگ می‌شود.

در این مرحله شما می‌توانید نظرتان را در مـورد نتیجه‌ی نهایی کامپوزیت اعلام کنید در مرحله‌ پولیش تا حدودی زاویه ها قابل اصلاح است. بنابراین اگر در زوایای دندان مشکل جزیی مشاهده کردید، می‌توانید از دندانپزشک بخواهید تا آن را رفع کند.

بعد از اتمام کار، دندانپزشک کارایی دندان‌ها را بررسی می‌کند. این کار با یک کاغذ کاربن انجام می‌شود که آن را بین دندان‌های شما قرار داده و شما به آرامی دهان خود را به حالت گاز زدن می‌بندید. اگر دندانپزشک متوجه عدم تراز دندان‌ها شود آن را اصلاح می‌کند و دیگر کار کامپوزیت دندان به پایان می‌رسد.

مراقبت و نگهداری از کامپوزیت دندان

مراقبت و نگهداری کامپوزیت دندان

مراقبت و نگهداری مناسب برای اطمینان از طول عمر و حفظ ظاهر کامپوزیت شما ضروری است. خوشبختانه مراقبت از کامپوزیت دندان کار سختی نیست. رعایت نکات زیر می‌تواند تاثیر بسزایی در افزایش طول عمر کامپوزیت دندان شما داشته باشد:

  • از شکستن آجیل‌هایی مانند پسته، تخمه، بادام با دندان یا خوردن انواع خوراکی‌های سخت مانند یخ، ته دیگ و… خودداری کنید. این موارد می‌تواند به دندان طبیعی نیز آسیب برساند، بنابراین میزان آسیب آن‌ها به کامپوزیت جدی‌تر است. در صورت عدم مراقبت احتمال شکستگی یا لب‌پریدگی دندان وجود دارد.
  • از برخورد اجسام خارجی مانند سوزن، کلید، گیره مو و … به کامپوزیت دندان جلوگیری کنید. عادات بد خود مانند جویدن ناخن، ته مداد و … را نیز کنار بگذارید. برخورد این اجسام می‌تواند باعث ترک خوردن و شکستگی کامپوزیت شود.
  • توصیه‌های بهداشتی دندانپزشک خود را جدی بگیرید و از دندان‌های خود با مسواک زدن، استفاده از نخ دندان و سایر مراقبت‌های بهداشتی محافظت کنید. توجه کنید که از خمیر دندان غیرساینده و مسواک نرم استفاده کنید. رعایت این موارد امکان پوسیدگی دندان را کاهش داده و طول عمر کامپوزیت را افزایش می‌دهد.
  • به طور مرتب برای معاینه به دندانپزشک خود مراجعه کنید تا وضعیت سلامت کامپوزیت و دندان‌های شما بررسی شود.
  • مصرف مواد رنگی مثل چای، قهوه، شراب قرمز و دخانیات را باید به حداقل برساند. تاثیر این مواد رنگی روی کامپوزیت دندان بیشتر از لمینت سرامیکی و روکش است.
  • یک رژیم غذایی سالم داشته باشید و از مصرف غذاها و نوشیدنی‌های بیش از حد شیرین و اسیدی خودداری کنید.
  • در صورت شکستگی کامپوزیت دندان سریع به دندانپزشک مراجعه کنید تا هرچه سریع‌تر ترمیم شود.

عوارض انجام کامپوزیت دندان

برخی از افراد در مورد ایمنی کامپوزیت نگران هستند. اما می‌توان گفت کامپوزیت دندان یک روش بی‌خطر است و تنها در صورت درمان غیر اصولی و عدم رعایت و مراقبت‌های لازم می‌تواند شما را دچار مشکلاتی کند.

عوارض ناشی از درمان غیر اصولی:

درمان غیراصولی می‌تواند عوارضی را در پی داشته باشـد که تنها راه درمان آن برداشتن کامپوزیت، درمان و قرار دادن کامپوزیت جدید است. این عوارض عبارتند از:

  • التهاب لثه: این بیماری یکی از عوارض شایع در صورت انجام کامپوزیت به صورت غیراصولی است. خونریزی، بوی بد دهان و دندان‌درد از نشانه‌های بارز عفونت لثه است.
  • جلوه‌ی غیر طبیعی دندان‌ها: این موضوع به علت عدم مهارت و ظرافت در کار دندانپزشک رخ می‌دهد.
  • دشواری در غذا خوردن: اگر نصب و پولیش کامپوزیت دندان به طور صحیح انجام نشود ممکن است باعث ایجاد ناراحتی در غذا خوردن شود.
  • ایجاد پوسیدگی: امکان ایجاد این عارضه نیز در صورت درمان غیر اصولی وجود دارد.

عوارض ناشی از عدم رعایت بهداشت و مراقبت‌های لازم

در صورتی که به توصیه‌ی دندانپزشک خود راجع به رعایت بهداشت و مراقبت‌های مورد نیاز بعد از کامپوزیت عمل نکنید، مستعد ابتلا به پوسیدگی دندان، عفونت لثه و تغییر رنگ کامپوزیت خواهید بود.

فراموش نکنید که برای تمام مواردی که برای شما بیان کردیم، نیاز به مراجعه به یک دندانپزشک متخصص و حضور در کلینیک های تخصصی خواهید داشت. با توجه به اینکه برای انجام درمان‌های زیبایی دندان، شما باید جزئیات را نیز در نظر داشته باشید، می‌توانید به کلینیک دکتر صدق مراجعه کنید و مشاوره‌های لازم برای انتخاب روش درمانی مناسب با توجه به شرایط خود را دریافت کنید.

برای تماس با ما و دریافت مشاوره رایگان یا نوبت دهی می‌توانید با شماره های ۰۲۱۲۶۱۵۱۰۲۷ و ۰۲۱۲۶۱۱۶۳۳۸ تماس حاصل کنید.

طول عمر کامپوزیت دندان

به‌ طور کلی عمر مفید کامپوزیت بین ۵ تا ۷ سال در نظر گرفته می‌شود. هرچند که این طول عمر به فاکتورهای زیادی از جمله مهارت دندانپزشک و مراقبت‌های شما بعد از کامپوزیت بستگی دارد. البته بهتر است بدانید در صورتی که کامپوزیت آسیب ببیند یا شکسته شود، می‌توانید آن را دوباره ترمیم و اصلاح کنید. بنابراین، جای نگرانی وجود ندارد.

مهم‌ترین عوامل موثر بر طول عمر کامپوزیت دندان عبارتند از:

  • جنس کامپوزیت استفاده شده
  • کیفیت نصب آن توسط دندانپزشک
  • مراقبت‌های بعد از کامپوزیت
  • انجام ترمیم‌های به موقع در صورت لزوم
  • سن مناسبت برای کامپوزیت دندان

هزینه کامپوزیت دندان در سال ۱۴۰۳

هزینه کامپوزیت هر یک واحد دندان در کلینیک دکتر صدق در جدول زیر با توجه به برند آن آورده شده است:

برند کامپوزیت کشور سازنده قیمت
زنیت (Zenit) آلمان

۲.۵۰۰.۰۰۰

گرادیا (Gradia)

ژاپن ۲.۵۰۰.۰۰۰
سارمکو (Saremco) سوئيس

۲.۵۰۰.۰۰۰

اولترادنت (Ultradent)

آلمان ۳.۵۰۰.۰۰۰
آی‌پی‌اس ایمکس (IPS e.max) سوئيس

۱۰ الی ۱۵ میلیون تومان

یکی از مواردی که در انتخاب روش‌های زیبایی دندان نقش مهمی دارند، هزینه است. بنابراین باید قبل از اقدام به هرکاری، میزان بودجه‌ای که می‌توانید برای آن اختصاص دهید را برآورد کنید. به طورکلی کامپوزیت‌ها درمان گرانی به شمار نمی‌روند اما در عین حال ارزان هم نیستند. در صورتی که دندان شما آسیب ‌دیده باشد و برای درمان نیاز به کامپوزیت داشته باشید، ممکن است بخشی از هزینه را بیمه پرداخت کند. برخی از کلینیک‌های دندانپزشکی نیز ممکن است کامپوزیت را به صورت اقساطی انجام دهند.

زمان‌بر بودن انجام کامپوزیت و نوع مواد استفاده شده، عوامل موثر بر قیمت کامپوزیت است. همچنین با توجه به شهر محل سکونت، دندانپزشک و تعداد دندانی که می‌خواهید کامپوزیت کنید، هزینه‌ای که باید بپردازید می‌تواند متفاوت باشد. فراموش نکنید اصلاح لبخند با کامپوزیت، اعتمادبه‌نفس را در شما زنده کرده و ارزش هزینه‌ای که برای آن‌ کرده‌اید را دارد.

مزایای کامپوزیت دندان

کامپوزیت‌ها مزایای زیادی نسبت به سایر گزینه‌های ترمیم دندان دارند. آنها برای طیف وسیع‌تری از مشکلات قابل استفاده هستند و نسبت به روش‌های دیگر، نیاز کمتری به تراش دندان طبیعی دارند. مزایای کامپوزیت دندان به طور خلاصه عبارتند از:

  • بدون درد بودن: قرار دادن کامپوزیت بدون درد است و معمولاً بدون تزریق بی حسی انجام می‌شود.
  • قابلیت ترمیم: کامپوزیت دندان قابل ترمیم است و اگر کامپوزیت دندان بشکند، به راحتی ترمیم می‌شود و نیازی به تعویض ندارد.
  • عدم نیاز به تراش دندان: در این شیوه تا حد امکان دندان‌ها بدون تراش اصلاح می‌شوند و در صورت لزوم، نیاز کمی به تراشیدن دارند. برای مثال اگر یک دندان بزرگ یا جلوتر باشد، برای یکدست شدن با بقیه دندان‌ها نیاز به کمی تراش دارد.
  • قیمت مناسب: این روش قیمت مناسب‌تری نسبت به سایر روش‌های ترمیمی و زیبایی دندان دارد. پس می‌توانید با قیمت ارزان‌تر به ظاهری بسیار جذاب دست پیدا کنید.
  • عدم ایجاد حساسیت: حساسیت دندان در ساعت‌ها یا روزهای اولیه که کامپوزیت انجام شده طبیعی است. اما به طور کلی با انجام کامپوزیت، دندان‌ها نسبت به دما حساس نمی‌شوند.
  • مدت درمان کوتاه: کامپوزیت زمان زیادی نمی‌برد و اغلب در یک جلسه‌ انجام می‌شود.
  • کاربرد زیاد: همانطور که قبلا توضیح دادیم، کامپوزیت برای اصلاح طیف وسیعی از عیوب دندان مانند شکستگی، لب‌پر شد دندان، فاصله‌ی زیاد بین دو دندان و … قابل استفاده است.
  • شکل‌پذیری بالا: مواد کامپوزیت بسیار انعطاف‌پذیر هستند و به دندانپزشک این امکان را می دهد تا با رنگ، اندازه و شکل دندان‌های طبیعی شما بیشترین مطابقت داشته باشد.
  • چسبندگی بالا: کامپوزیت به خوبی به مینای دندان می‌چسبد و به همین دلیل در طی زمان کمتری شل می‌شود و باعث می‌شود ماندگاری قابل قبولی داشته باشد.

معایب کامپوزیت دندان

کامپوزیت دندان نیز مانند هر روش درمانی دیگر، بدون عیب و نقص نیست. برخی از معایب این روش عبارتند از:

  • امکان تغییر رنگ: کامپوزیت از مینای دندان متخلخل‌تر است، به همین دلیل در طول زمان دچار تغییر رنگ خواهد شد. به ویژه در افرادی که چای و قهوه زیاد می‌نوشند و همچنین افراد سیگاری، احتمال بالاتری برای تغییر رنگ و ایجاد لکه روی کامپوزیت وجود دارد.
  • حجیم شدن دندان: مواد کامپوزیتی مقداری شفاف هستند، بنابراین برای سفید شدن دندان، باید لایه‌های زیادی از این مواد روی هم قرار بگیرند که این موضوع باعث حجیم شدن دندان می‌شود. به همین دلیل در افرادی که دندان‌های برجسته‌ای دارند، ممکن است این افزایش حجم خوشایند نباشد.
  • طول عمر کمتر نسبت به برخی روش‌های دیگر: تعیین زمان دقیق برای طول عمر کامپوزیت ممکن نیست زیرا میزان دوام آن بستگی زیادی به عادات غذایی شما دارد. برای مثال خوردن غذاهای سفت مانند آجیل، احتمال ترک خوردن یا شکستن کامپوزیت را تا حد زیادی افزایش می‌دهد. اما به طور کلی طول عمر کامپوزیت از لمینت کوتاه‌تر است.

تفاوت کامپوزیت دندان با لمینت

برخی افراد تصور می‌کنند کامپوزیت دندان و لمینت یک روش هستند و تفاوتی باهم ندارند. برای فهم بیشتر موضوع، بهتر است بدانید هر دوی آن‌ها زیرمجموعه‌ ونیر دندان محسوب می‌شوند. ونیرهای دندانی در واقع یک لایه نازک هستند که روی سطح دندان قرار می‌گیرند و باعث اصلاح ظاهر دندان می‌شود. کامپوزیت و لمینت دو نوع اصلی از ونیرها هستند اما لمینت از جنس سرامیک و کامپوزیت از رزین‌های رنگ دندان ساخته می‌شود.

هرکدام از این‌ها مزایا و معایب متفاوتی دارند و انتخاب نوع ونیر بسته به شرایط بیمار و میزان بودجه‌ای دارد که برای این کار در نظر گرفته است. بنابراین برای پاسخ به این سوال که کامپوزیت دندان بهتر است یا لمینت، بهتر است به دندانپزشک مراجعه کنید تا با معاینه و در نظر گرفتن شرایط دندان‌های شما، بهترین گزینه را به شما پیشنهاد کند. در ادامه به مقایسه‌ی لمینت با کامپوزیت دندان می‌پردازیم.

  لمینت کامپوزیت
هزینه درمان زیاد کم
دوام ۱۰ تا ۱۵ سال ۵ تا ۷ سال
استحکام زیاد کم
ظاهر زیبا، شفاف و طبیعی زیبا و طبیعی با احتمال تغییر رنگ
نگهداری مراقبت شخصی مراقبت شخصی و پولیش دوره‌ای
رفع شکستگی باید تعویض شود امکان ترمیم وجود دارد
نیاز به تراش دندان نیاز به تراش حداقلی دارد به جز شرایط خاص، نیاز به تراش ندارد
مدت زمان مورد نیاز برای انجام حدود ۳ هفته تک جلسه‌ای بدون انتظار

  • زمان مورد نیاز برای انجام: این دو تکنیک در میزان زمانی که برای انجام آن ها لازم است کاملا متفاوت هستند. کامپوزیت دندان یک جلسه طول می‌کشد زیرا مواد در مطب و توسـط دندانپزشک آماده می‌شود، اما در تکنیک لمینت، مواد باید در آزمایشگاه آماده شود که این کار حدوداً به سه هفته زمان نیاز دارد. پس در مدت زمان درمان، کامپوزیت دندان نسبت به لمینت برتری دارد و در این روش نیازی به انتظار نیست.
  • تراشیدن دندان: بر خلاف لمینت که نیاز به تراشیدن مقدار قابل توجهی از مینای دندان دارند، کامپوزیت یک درمان محافظه کارانه است که بیشتر ساختار طبیعی دندان شما را حفظ می کند. کامپوزیت دندان بدون تراش انجام می‌شود، مگر در شرایطی که دندان پوسیدگی داشته باشد. اما برای انجام لمینت، باید دندان ها حدود نیم میلی متر تراشیده شوند.
  • امکان ترمیم: در روش لمینت امکان ترمیم و تعویض وجود نخواهد داشت اما کامپوزیت دندان امکان ترمیم و تعویض دارد.
  • هزینه: هزینه‌ انجام لمینت نسبت به کامپوزیت بالاتر است.
  • طول عمر: طول عمر کامپوزیت نسبت به لمینت سرامیکی کمتر است. با اینکه مواد کامپوزیت امروزی مقاوم‌تر از گذشته ساخته می‌شوند، اما از نظر مقاومت در برابر فشار و سایش قابل رقابت با لمینت نیستند. به طور متوسط کامپوزیت بین ۵ تا ۷ سال دوام دارد و لمینت بین ۱۰ تا ۱۵ سال قابل استفاده است.
  • مقاومت در برابر تغییر رنگ: کامپوزیت در برابر لکه و تغییر رنگ مقاومت کمتری نسـبت به لمینت ها دارد. بنابراین اگر به نوشیدن چای، قهوه، نوشابه و سایر مواردی که باعث ایجاد لک در دندان می‌شود عادت دارید، احتمال تغییر رنگ کامپوزیت بیشتر است.

سوالات متداول

آیا می‌توان از کامپوزیت دندان به‌جای ارتودنسی استفاده کرد؟

اگر دندان‌ها مشکلات جزئی دارند و میزان به‌هم‌ریختگی و نامرتب بودن آن‌ها زیاد نیست، می‌توان از کامپوزیت به‌جای ارتودنسی استفاده کرد. انجام کامپوزیت مشکل را فقط به صورت ظاهری حل می‌کند و باعث تشدید مشکلات لثه و پوسیدگی‌های شدید می‌شود. بنابراین باید ابتدا درمان ارتودنسی کامل شود و بعد در صورت نیاز کامپوزیت یا لمینت دندان انجام شود.

چه تعداد از دندان‌ها را می‌توان کامپوزیت کرد؟

تعداد مورد نیاز کامپوزیت دندان و تصمیم برای اینکه دندان های فک پایین باید کامپوزیت شوند از یک بیمار به بیمار دیگر متفاوت است. معمولا‌ً برای کاهش هزینه، افراد برای کامپوزیت دندان بالا یا جلویی مراجعه می‌کنند اما برخی زمانی که می خندند دندان های فک پایینشان نیز قابل مشاهده است. این اشخاص بهتر است برای زیباتر شدن لبخندشان، کامپوزیت دندان پایین یا فک پایین را نیز انجام دهند.

آیا می‌توان کامپوزیت دندان را برداشت؟

حذف کامپوزیت دندان برخلاف لمینت راحت است و در صورتی که توسط یک دندانپزشک ماهر انجام شود، مشکلی به وجود نمی آید. اما به دلیل اینکه برخی اوقات برای برداشتن کامپوزیت به تراشیدن مینای دندان نیاز است، احتمالا تا چند روز به حساسیت دندان دچار شوید.

آیا کامپوزیت دندان برای دندان ضرر دارد؟

خیر، زیرا کامپوزیت یک ماده‌ی درمانی است و در پرکردن پوسیدگی دندان نیز استفاده می‌شود. پس خود کامپوزیت نمی‌تواند باعث ضرر رساندن و پوسیدگی دندان شود. اما این به این معنی نیست که انجام کامپوزیت مانع پوسیدگی می‌شود و نیازی به رعایت بهداشت دهان و دندان ندارد.

آیا دندان پوسیده‌ی جلو را می‌توان کامپوزیت کرد؟

کامپوزیت دندان پوسیده و خراب تنها بعد از برداشتن پوسیدگی یا برطرف کردن خرابی دندان‌ها امکان‌پذیر است. پس از برطرف کردن پوسیدگی و پرکردن آن، می‌توان کامپوزیت دندان پر شده را به راحتی انجام داد.

آیا کامپوزیت‌دندان محدودیت سنی دارد؟

شما می‌توانید از ۱۸ تا ۶۰ سالگی به کمک این روش درمانی و زیبایی، لبخند خود را زیباتر کنید. به دلیل اینکه کامپوزیت یک روش غیر تهاجمی برای دندان به شمار می‌رود، می‌توانید از سنین پایین‌تری آن را انجام دهید. همچنین همانطور که گفته شد، کامپوزیت قابلیت ترمیم و اصلاح در آینده را هم دارد. بنابراین اگر از سنین پایین این کار را انجام داده‌باشید، می‌توانید بعد از مدتی آن را اصلاح و ترمیم کنید.

آیا کامپوزیت دندان برای کودکان قابل انجام است؟

برخی دندانپزشکان آن را برای کودکان مناسب نمی‌دانند. زیرا استخوان فک و دهان کودکان مدام در حال رشد است و می‌تواند نظم کامپوزیت را دچار اختلال کند. از طرفی کودکان نمی‌توانند مراقبت‌های بعد از انجام کامپوزیت را به درستی رعایت کنند و ممکن است کامپوزیت با سهل‌انگاری دچار آسیب شود.

آیا کامپوزیت دندان برای نوجوانان قابل انجام است؟

انجام کامپوزیت دندان زیر ۱۸ سال، به‌خاطر بودن افراد در محدوده‌ی سن رشد مناسب نیست. در واقع دختران بعد از ۱۶ سالگی و پسران پس از ۱۸ سالگی با تمام شدن سن رشد می‌توانند به کلینیک‌های معتبر مراجعه کرده و با صلاحدید دندانپزشک، از کامپوزیت‌دندان استفاده کنند. قبل از این سن تغییر موقعیت لثه و دندان‌ها، نظم و زیبایی کامپوزیت را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

آیا کامپوزیت دندان درد دارد و برای انجام کامپوزیت دندان بی حسی تزریق می‌شود؟

خیر، کامپوزیت دندان هیچ دردی ندارد مگر دندان شما قبل از انجام کامپوزیت نیاز به تراش داشته باشد. کامپوزیت دندان سالم بدون تراش انجام می‌شود اما اگر بنا به تشخیص دندانپزشک نیاز به تراش دندان داشته باشید، به شما بی حسی تزریق می‌ شود. در غیر این‌صورت نیازی به تزریق بی حسی نیست.

آیا انجام کامپوزیت در دوران بارداری خطرناک است؟

کامپوزیت دندان در دوران بارداری باید تحت نظر پزشک زنان شما انجام شود. البته بهتر است درمان‌های غیر ضروری را دوران بارداری انجام ندهید. اما به‌صورت‌کلی انجام کامپوزیت در حاملگی عادی، ضرری نخواهد داشت.

آیا دندان خرگوشی با کامپوزیت قابل اصلاح است؟

دندان خرگوشی با کامپوزیت دندان جلو آمده و دندان‌های اطراف آن، رفع می‌شود. البته چند سالی است که دندان‌های خرگوشی ترند شده و بسیاری به آن‌ها علاقه‌مند شده‌اند. اگر شما نیز دوست دارید با ترند روز حرکت کنید، می‌توانید با کامپوزیت دندان خرگوشی و کامپوزیت دندان عروسکی به خواسته‌ی خود دست پیدا کنید.

کامپوزیت دندان بهتر است یا روکش؟

هرکدام از این روش‌ها کاربرد مشخصی خود را دارند و استفاده از آن‌ها به نوع مشکل دندانی فرد و نیاز او بستگی دارد. کامپوزیت برای ترمیم جزیی دندان و زیبایی به کار برده می‌شود اما در صورتی که دندان عصب‌کشی شده و کارایی خود را از دست داده باشد، به روکش احتیاج دارد. روکش مانند کلاه روی کل دندان قرار می‌گیرد و معمولا در مواردی استفاده می‌شود که بخش زیادی از دندان از دست رفته و نیاز به تراشیدن داشته باشد.

کامپوزیت دندان بهتر است یا بلیچینگ؟

کامپوزیت دندان برای اهداف مختلفی مانند ترمیم و زیبایی دندان انجام می‌گیرد اما تکنیک بلیچینگ تنها برای سفید کردن دندان‌هاسـت. بنابراین این روش برای کسانی مناسب است که فرم دندان‌هایشان مشکلی ندارد و فقط به دنبال سفید شدن دندان هستند. گاهی ممکن است دندانپزشک برای نتیجه‌گیری بهتر، ابتدا بلیچینگ و سپس کامپوزیت دندان را انجام دهد.

آیا می‌توان کامپوزیت دندان را در خانه انجام داد؟

خیر، کامپوزیت دندان خانگی وجود ندارد. این روش کاملا تخصصی است و باید در کلینیک معتبر و توسط دندانپزشک متخصص کامپوزیت انجام شود. بنابراین برخلاف برخی از روش‌های سفیدکردن دندان، نمی‌توان کامپوزیت را خرید و در خانه انجام داد. در ضمن کامپوزیت دندان ثابت است و چیزی تحت عنوان کامپوزیت دندان متحرک وجود ندارد.

کامپوزیت دندان شیشه‌ای چیست؟

کامپوزیت لبه‌ شیشه‌ ای یا شیاردار یکی از روش‌های جدید کامپوزیت است همانطور که در دندان‌های طبیعی رنگ و سایه ها یک دست نیست، در این روش هم کامپوزیت به صورتی انجام می‌شود که لبه‌ی دندان مانند دندان طبیعی شیشه‌ای و رنگ آن یکدست سفید نباشد. اگر شما هم به دنبال دندان‌هایی طبیعی هستید، می‌توانید روش کامپوزیت شیشه ای دندان را امتحان نمایید.

بعد از کامپوزیت دندان از چه مسواکی استفاده کنم؟

بعد از کامپوزیت دندان، می‌توانید از مسواک‌های نرم و با سر کوچک استفاده کنید. این نوع مسواک‌ها به دلیل نرمی برس‌ها و اندازه کوچک، برای تمیز کردن سطح کامپوزیت دندان مناسب هستند و از خراشیدن آن جلوگیری می‌کنند.

بعد از کامپوزیت دندان از چه خمیردندانی استفاده کنم؟

خمیردندان‌های ژلی فاقد مواد سفید کننده و ساینده بهترین خمیردندان برای دندان‌های کامپوزیت شده هستند. خمیردندان ساینده ممکن است به سطح کامپوزیت دندان آسیب برساند و آن را خراب کند. بهتر است خمیر دندان ضد حساسیت استفاده کنید و از خمیردندان‌های حاوی جوش شیرین، هیدروژن پراکسید، سدیم کربنات و خمیردندان ذغالی استفاده نکنید.

آیا با کامپوزیت دندان می‌توان از نخ دندان استفاده کرد؟

بله، با کامپوزیت دندان می‌توانید از نخ دندان استفاده کنید. اما باید با احتیاط و صحیح از آن استفاده کنید تا به کامپوزیت دندان آسیب نرسانید. بهتر است طرز استفاده‌ی صحیح از نخ دندان را از دندانپزشک خود بیاموزید.

آیا با کامپوزیت دندان می‌توان از دهانشویه استفاده کرد؟

بله، با کامپوزیت دندان هم می‌توانید از دهانشویه استفاده کنید. با این حال، توجه داشته باشید که از دهانشویه‌های غیرالکلی و بدون رنگ استفاده کنید. دهانشویه‌های الکلی ممکن است باعث تغییر رنگ و آسیب به کامپوزیت دندان شود. بهتر است قبل از استفاده، نظر دندانپزشک خود را درباره نوع و طرز استفاده از دهانشویه بپرسید.

آیا کامپوزیت دندان زرد می‌شود؟

کامپوزیت دندان در طول زمان خودبه‌خود زرد نخواهد شد، اما ممکن است در صورت مصرف مواد رنگی مثل قهوه، چای، سایر غذاها و نوشیدنی‌های رنگی و استعمال سیگار و دخانیات، لکه‌دار شود. برای حفظ رنگ طبیعی کامپوزیت دندان، بهتر است مصرف نوشیدنی های رنگی و سیگار را محدود کنید و به طور منظم از مسواک و خمیردندان مناسب استفاده کنید.

آیا کامپوزیت دندان نیاز به تعویض و تمدید دارد؟

بله، کامپوزیت دندان نیاز به تعویض و تمدید دارد. زمان تعویض کامپوزیت دندان بستگی به عوامل مختلفی مانند مراقبت و نگهداری شما و وضعیت دندان‌ها دارد. بنابراین، ویزیت دوره‌ای را فراموش نکنید و به توصیه‌های دندانپزشک خود در مورد تعویض و تمدید کامپوزیت دندان عمل کنید.

فهرست مطالب
مشاوره تلفنی