ایمپلنت دندان روشی بیخطر، ایمن و ماندگار برای جایگزینکردن دندان ازدسترفته است. یکی از نگرانیهای شایع افراد متقاضی ایمپلنت دندان، پس زدن یا شکست آن است. طبق مطالعات انجام شده بیشتر از ۹۰ تا ۹۵ درصد ایمپلنتهای کاشته شده با موفقیت همراه بودهاند و تنها حدود ۵ تا ۱۰ درصد ایمپلنتها با شکست روبهرو شدهاند. البته کاشت دندان توسط یک دندانپزشک باتجربه و در یک کلینیک باسابقه، احتمال موفقیت ایمپلنت را به مقدار قابلتوجهی افزایش میدهد. بنابراین با انتخاب یک پزشک ماهر و یک کلینیک خوب میتوان تا آخر عمر از مزایای ظاهری و عملکردی ایمپلنت دندان برخوردار شد.
میزان موفقیت ایمپلنت دندان چقدر است؟
طبق تحقیقات انجام شده، ایمپلنت دندان یک روش ایمن است که در ۹۷ درصد موارد حتی پس از ده سال از کاشت نیز دچار شکست یا پس زدن نمیشود و ماندگاری مادامالعمری دارد (منبع). همچنین بر اساس آمار و متون پزشکی منتشر شده بیش از ۹۰ درصد ایمپلنتهای کاشته شده موفق بوده و عوارض خطرناکی به همراه نداشتهاند (منبع).
امروزه با استفاده از مواد مصرفی سازگار با بدن، روشهای پیشرفته کاشت دندان و همچنین وجود متخصصان حاذق، ماندگاری ایمپلنت دندان طولانیتر شده و درصد موفقیت آن نیز در مقایسه با گذشته افزایش چشمگیری یافته است.
ما چگونه از پسزدن ایمپلنت دندان جلوگیری میکنیم؟
مراجعه به کلینیک معتبر و دندانپزشک مجرب میتواند نقش بسزایی در موفقیت ایمپلنت و جلوگیری از شکست آن داشته باشد. ما در کلینیک دکتر صدق میتوانیم موفقیت ایمپلنت دندان را تضمین کرده و درصد شکست ایمپلنت را به حداقل برسانیم. عواملی که سبب موفقیت بالای ما در کاشت ایمپلنت میشوند عبارتاند از:
- مشاورۀ پیش از کاشت: در کلینیک دکتر صدق، ما به ویژگیهای دهان و دندان هر فرد توجه کرده و سابقۀ پزشکی و دندانپزشکی او را بررسی میکنیم. همچنین ما با مشاوره، درنظرگرفتن نظر مراجعهکننده و ویژگیهای فردی هر مراجعهکننده به تصمیمگیری او برای کاشت ایمپلنت دندان کمک میکنیم.
- ارزیابی لثه: ما پیش از کاشت ایمپلنت، لثههای شما را کاملاً ارزیابی میکنیم. اگر بافت لثه دچار التهاب و مشکل باشد، میتواند بر سلامت ایمپلنت تأثیر بگذارد. با انجام این ارزیابی و سنجش تراکم بافت لثه، ما احتمال موفقیت ایمپلنت دندان را افزایش میدهیم.
- عکسبرداری دقیق: ما با معاینه کامل و همچنین رادیوگرافی و عکسبرداری دقیق از دهان، سلامت لثه و استخوان فک را ارزیابی میکنیم. این رادیوگرافی در کلینیک انجام میشود و به ما برآورد بهتری از وضعیت دندان و استخوانهای فک مراجعهکنندگان محترم میدهد. این ارزیابی به ما کمک میکند تا کاشت ایمپلنت موفقتری داشته باشیم.
- برنامهریزی شخصیسازیشده: برنامهریزی قبل از کاشت ایمپلنت دندان، یکی از گامهای اساسی کلینیک ما برای جلوگیری از پسزدن ایمپلنت است. ما برنامۀ دقیق و از پیش تعیینشدهای طراحی میکنیم که شامل اقدامات درمانی مناسب و شخصیسازیشده برای مراجعهکنندگان محترم است. این برنامهریزی احتمال بروز خطا را کاهش داده و موفقیت ایمپلنت را تضمین میکند.
- تجهیزات پیشرفتۀ کاشت ایمپلنت دندان: بسیاری از کلینیکهای دندانپزشکی به تجهیزات مدرن مورد نیاز برای کاشت ایمپلنت مجهز نیستند. ما با استفاده از فناوریهای پیشرفته موفقیت ایمپلنت را برای مراجعین تضمین کرده و از شکست آن جلوگیری میکنیم.
- استفاده از مواد مرغوب: کیفیت مواد مصرفی نقش مهمی را در موفقیت ایمپلنت دندان بازی میکنند. ما در کلینیک خود از موادی برای کاشت ایمپلنت استفاده میکنیم که ساخت کشورهای معتبر بوده و از نظر کیفیت از بهترینهای موجود در بازار کالای دندانپزشکی هستند. این روزها وفور مواد بیکیفیت، ارزانقیمت و تقلبی سبب شده بسیاری از ایمپلنتها پس از مدت کوتاهی دچار شکست شوند و ماندگاری بالایی نداشته باشند. ما از موادی استفاده میکنیم که دارای گواهی تضمین کیفیت هستند و میتوانند ماندگاری طولانیمدت ایمپلنت را تضمین کنند.
در کلینیک دکتر صدق به مراجعین پس از کاشت ایمپلنت ضمانت نامۀ کتبی داده میشود که ماندگاری ایمپلنت را تا سالها پس از انجام کاشت تضمین میکند.
- کشیدن و خارجکردن اصولی دندان: با توجه به تشخیص دندانپزشک، اگر پیش از کاشت ایمپلنت نیاز به کشیدن دندان یا خارجکردن ریشه باقیمانده باشد، ما به درستترین و اصولیترین شیوۀ ممکن این کار را انجام میدهیم تا بدون واردشدن آسیب به بافت لثه، محل مورد نظر آماده کاشت ایمپلنت شود.
- پیوند استخوان باکیفیت: چنانچه برای انجام ایمپلنت نیاز به پیوند استخوان باشد، ما با مرغوبترین پودر استخوانها و به دقیقترین شکل، پیوند را انجام میدهیم، بهطوریکه پس از انجام آن محل پیوند استخوان کاملاً آماده کاشت ایمپلنت دندان میشود و ایمپلنت دندان را پس نمیزند.
- انجام دقیق لیفت سینوس: لیفت سینوس به شکل دقیق و اصولی مهارت بالای دندانپزشک را میطلبد. در صورتی که قبل از کاشت ایمپلنتهای فک بالا به لیفت سینوس نیاز باشد، ما با تجربۀ بالا و دقت کافی این کار را انجام میدهیم تا به سینوسها کوچکترین آسیبی نرسد و پس از انجام لیفت، فرد دچار شکست ایمپلنت نشود.
- تخصص بالا در کاشت ایمپلنت: ما با سالها سابقه، کاشت ایمپلنت را به صورت تخصصی انجام داده و موفقیت آن را تضمین میکنیم. این روزها تعداد زیادی از دندانپزشکان عمومی، کاشت دندان نیز انجام میدهند که به دلیل تجربه پایین و آموزشهای محدود، ممکن است با کاشت نامناسب ایمپلنت دندان باعث پس زدن یا شکست آن شوند.
- آشنایی کامل با روشهای جدید کاشت ایمپلنت: کاشت ایمپلنت دندان ممکن است در هر فرد با فرد دیگر متفاوت باشد. ما با بهرهگیری از طیف گستردهای از تکنیکها و روشهای مختلف کاشت ایمپلنت دندان، تمام نیازهای مختلف افراد را تأمین میکنیم. تکنیکهای مدرن و بهروز ما این امکان را فراهم میکنند تا بدون محدودشدن به تنها یک یا دو روش، برای مراجعهکنندگان با شرایط مختلف کاشت ایمپلنت دندان انجام دهیم. چنین برنامۀ درمانی متنوعی باعث میشود که هر فرد بر اساس وضعیت و شرایط خود، بهترین گزینه را برای کاشت ایمپلنت دندان انتخاب کند و از نتایج مطلوب آن بهرهمند شود.
- تشخیص صحیح تعداد ایمپلنت مورد نیاز: ما در کلینیک دکتر صدق با درنظرگرفتن مواردی مانند تراکم استخوان و نوع ایمپلنت، تعداد ایمپلنت لازم را مشخص میکنیم. تشخیص نادرست میزان تراکم استخوان و کاشت با تعداد پایین ایمپلنت میتواند فشار را روی پایه ایمپلنت افزایش داده و احتمال شکست را بیشتر کند.
- جلوگیری از آسیبدیدگی: آسیبدیدگی حسن کاشت ایمپلنت دندان میتواند یکی از دلایل پس زدن ایمپلنت دندان باشد. دانش کافی، تخصص بالا و سالها تجربه به ما این امکان را میدهد تا تمامی مراحل کاشت دندان را با کوچکترین آسیبدیدگی انجام دهیم و از شکست ایمپلنت جلوگیری کنیم.
- ارائۀ برنامۀ مراقبتی مناسب: ما پس از کاشت دندان نیز همراه شما خواهیم بود. نگهداری و مراقبت پس از کاشت ایمپلنت دندان نقش بسیار مهمی در موفقیت آن ایفا میکند. بسیاری از ایمپلنتهایی که بهدرستی کاشته میشوند، بر اثر مراقبتهای غیراصولی دچار شکست میشوند. ما کلیۀ نکات مراقبتی لازم و همچنین توصیههایی درباره رژیم غذایی مناسب، بهداشت دهان و دندان و بایدها و نبایدهای پس از کاشت ایمپلنت را نیز در اختیار شما قرار خواهیم داد.
پیشگیری از پسزدن ایمپلنت دندان
نکات مهمی وجود دارند که باتوجهبه آن میتوان از شکست ایمپلنت پیشگیری کرد:
- یک دندانپزشک باتجربه انتخاب کنید:
انتخاب یک دندانپزشک باتجربه برای کاشت دندان میتواند خطر شکست ایمپلنت را بهشدت کاهش دهد. بنابراین بهتر است حتماً قبل از گرفتن نوبت نمونه ایمپلنتهای کاشته شده را با مراجعه به صفحات کلینیک در شبکههای اجتماعی بررسی کنید تا از تجربه پزشک و رضایت مراجعهکنندگان قبلی مطمئن شوید.
- دستورالعملهای پس از کاشت را دنبال کنید:
بخش بزرگی از موفقیت ایمپلنت به پیروی فرد از دستورالعملهای مراقبتی پس از کاشت بستگی دارد. به بیان ساده، احتمال موفقیت ایمپلنت در افرادی که از دستورالعملهای دندانپزشک خود پیروی میکنند، در مقایسه با افرادی که دستورالعملها را رعایت نمیکنند بسیار بیشتر است.
- بهداشت دهان و دندان را بهخوبی رعایت کنید:
برای جلوگیری از شکست ایمپلنت دندان، رعایت بهداشت دهان و دندان بسیار مهم است. برخی از نکاتی که باید رعایت شوند شامل مسواکزدن، استفاده منظم از نخ دندان، استفاده از دهانشویه و مراجعه به دندانپزشک برای معاینات منظم میشود. اگرچه بیشتر ایمپلنتهای ناموفق بلافاصله پس از کاشت و در اثر کاشت نامناسب ایمپلنت بروز پیدا میکنند، اما ممکن است سالها بعد از کاشت نیز ایمپلنت در نتیجۀ عدم رعایت بهداشت دهان و دندان دچار شکست شود.
در نتیجه، شکست یا پسزدن ایمپلنت ممکن است به دلایل مختلفی رخ دهد، اما میتوان با انجام برخی از اقدامات از بسیاری از این مشکلات جلوگیری کرد. با انتخاب دندانپزشک مناسب و پیروی دقیق از دستورالعملهای پس از کاشت میتوانید احتمال شکست ایمپلنت را تا حد زیادی کاهش دهید. علاوه بر این، رعایت بهداشت دهان و دندان برای سالم نگهداشتن ایمپلنت و عملکرد صحیح آن ضروری است.
سؤالات متداول
در صورت شکست ایمپلنت دندان چه باید کرد؟
در صورت شکست ایمپلنت، دندانپزشک پایۀ ایمپلنت را خارج میکند، سپس تعیین میکند که آیا لثه یا استخوان فک نیاز به درمان دارد یا خیر. دندانپزشک پس از درمان مشکل زمینهای اقدام به کاشت مجدد دندان میکند.
چه مدت پس از کاشت ممکن است ایمپلنت دچار شکست شود؟
این اتفاق ممکن است در عرض چند هفته تا چند ماه پس از کاشت ایمپلنت رخ دهد. یکی از دلایل شکست ایمپلنت، عارضهای التهابی به نام پری ایمپلنتایتیس (peri-implantitis) است که در اطراف ایمپلنت ایجاد شده و میتواند منجر به تحلیل استخوان و در نهایت شکست ایمپلنت شود.
علائم پسزدن ایمپلنت دندان چیست؟
در صورت شکست ایمپلنت دندان، ممکن است علائمی چون درد شدید ضرباندار، تورم و عفونت لثه مشاهده شود. در صورت مشاهده چنین علائمی بهتر است هر چه سریعتر به دندانپزشک مراجعه کنید.
علت اصلی پسزدن ایمپلنت چیست؟
شایعترین دلیل شکست ایمپلنت دندان، ضربه، آسیبدیدگی و بیماریهای لثه است.
آیا تصویربرداری میتواند نشان دهد که ایمپلنت دندان دچار شکست شده است؟
در طی یک ویزیت، دندانپزشک از اشعه ایکس برای بررسی استخوانهای اطراف ایمپلنت استفاده میکند. کاهش قابلتوجه تراکم استخوان در اطراف ایمپلنت میتواند نشاندهنده شکست ایمپلنت باشد.
محل کاشت ایمپلنت چه تأثیری در میزان شکست آن دارد؟
مطالعات نشان دادهاند که ایمپلنتها در فک بالا بیشتر از فک پایین شکست میخورند (منبع). عوامل مؤثر در افزایش احتمال شکست ایمپلنت در فک بالا در مقایسه با فک پایین هنوز شناخته نشده است.
چه عواملی خطر شکست ایمپلنت دندان را افزایش میدهد؟
عواملی که میتوانند خطر شکست ایمپلنت دندان را افزایش دهند عبارتاند از: سیگارکشیدن، بیماریهای لثه، دیابت کنترل نشده، مشکلات قلبی و کبدی، سرطان و مشکل لختهشدن خون.
آیا بیماریهای لثه میتوانند عاملی برای پسزدن ایمپلنت دندان باشند؟
بله بیماریهای لثه میتوانند به طور مستقیم بر پایداری ایمپلنتهای دندان تأثیرگذار باشند. این بیماریها میتوانند سبب آسیب و تخریب بافت اطراف ایمپلنت شده و در نتیجه باعث پسزدن ایمپلنت شود.
چگونه اختلالات سیستم ایمنی یا دیابت ممکن است باعث پسزدن ایمپلنت دندان شوند؟
اختلالات خودایمنی یا دیابت میتوانند فرآیند بهبودی پس از کاشت ایمپلنت را تحتتأثیر قرار داده و زمان بهبودی را به تأخیر انداخته و باعث پسزدن ایمپلنت شوند. این بیماریها ممکن است باعث افزایش آسیب به بافتهای اطراف ایمپلنت و در نتیجه عدم موفقیت ایمپلنت شوند.
آیا سیگارکشیدن میتواند سبب پسزدن ایمپلنت دندان شود؟
بله سیگارکشیدن میتواند به دو طریق سبب پسزدن ایمپلنت شود. از یک سو، سیگارکشیدن میتواند باعث کاهش جریان خون در بافتهای اطراف ایمپلنت شود که منجر به کاهش سرعت فرایند بهبودی میگردد و از سوی دیگر، میتواند سبب التهاب مزمن لثه و بافتهای اطراف ایمپلنت شود که درنهایت باعث پسزدن ایمپلنت میشود.
چگونه رعایتنکردن نکات مراقبتی و بهداشتی میتواند به پسزدن ایمپلنت منجر شود؟
مراقبتهای نامناسب و عدم رعایت بهداشت میتواند باعث التهاب لثه و ایجاد شرایط غیر مناسب برای پیوند ایمپلنت با بافتهای اطراف آن شود. در نتیجه باعث پسزدن ایمپلنت میشوند.
آیا واردشدن ضربه میتواند به پسزدن ایمپلنت دندان منجر شود؟
بله ضربه خوردن میتواند باعث آسیبدیدگی بافتهای اطراف ایمپلنت و در نتیجه پسزدن ایمپلنت شود.
آیا بیماریهایی مانند هپاتیت یا HIV میتوانند در پسزدن ایمپلنت تأثیرگذار باشند؟
بله بیماریهایی مانند هپاتیت یا HIV میتوانند باعث کاهش سیستم ایمنی بدن شده و خطر عفونتهای دندان و بافتهای اطراف ایمپلنت را افزایش دهند.