بریج دندان چیست؟ طول عمر + عکس بریج دندان‌ جلو و عقب

بریج دندان

اگر یک یا چند دندان خود را از دست داده‌اید، بریج‌ دندان روشی محبوب و مؤثر برای پرکردن شکاف ایجاد شده در جای خالی دندان‌ها است. بریج دندان نسبت به روش‌های مشابه خود کم هزینه‌تر است و در مدت کوتاه‌تری انجام می‌شود. بریج دندان یک روش کم‌تهاجمی بوده و درد یا ناراحتی برای فرد ایجاد نمی‌کند. بریج‌ انواع مختلفی دارد که دندانپزشک آن‌ها را بنا بر تعداد و محل دندان‌های از دست رفته و خواسته‌های بیمار انتخاب می‌کند. این بریج‌ها از جنس فلز، پرسلن و سرامیک، در لابراتوار به صورت سفارشی ساخته می‌شوند، سریع نصب شده، مقرون به صرفه هستند، و نیاز به دوران نقاهت ندارند. با این حال نسبت به ایمپلنت دندان ماندگاری و مقاومت کمتری دارند.

بریج دندان چیست؟

بریج دندان چیست؟

بریج دندان (پل دندان) یکی از روش‌های جایگزین‌کردن دندان‌های از دست رفته است. این روش معمولاً در مواردی که فرد یک یا چند دندان کنار هم را از دست داده است و در دو طرف جای خالی دندان‌ها هنوز دندان سالم باقی‌مانده باشد، توصیه می‌شود. بریج دندان را می‌توان برای پرکردن جای خالی یک، دو، سه یا چهار دندان مورد استفاده قرار داد. هرچه تعداد دندان‌های از دست رفته بیشتر باشد، بریج از پایداری کمتری برخوردار است و پایه‌های بیشتری یا محکم‌تر (مثلاً بریج بر پایه ایمپلنت) برای نگه‌داشتن بریج در جای خود مورد نیاز است. دندانپزشکان معمولاً ‌برای تقویت بیشتر بریج‌هایی که جایگزین تعداد زیادی دندان می‌شوند یا برای افرادی که دندان‌های طبیعی آن‌ها برای نگه‌داشتن بریج به اندازه کافی قوی نیست، از پایه ایمپلنت استفاده می‌کنند.

قسمت‌های مختلف بریج دندان

بریج دندان در لابراتوار به صورت سفارشی برای هر فرد ساخته شده، روی دندان‌های پایه نصب و تنظیم می‌شوند. قسمت‌های مختلف بریج دندان شامل پایه یا اباتمنت برای نگه‌داشتن بریج و دندان مصنوعی یا پونتیک برای پوشاندن جای خالی دندان است. پایه بریج دندان، معمولاً دندان‌های طبیعی، در دو طرف دندان ‌از دست رفته هستند اما می‌توان از دندان‌های ایمپلنت شده نیز به عنوان پایه بریج استفاده کرد. بسته به تعداد دندان‌های از دست رفته و نوع بریجی که فرد نیاز دارد، بریج دندان ممکن است از یک یا چند پایه و یک یا چند پونتیک تشکیل شده باشد.

بریج دندان در چه مواردی کاربرد دارد؟

بریج‌های دندان برای جایگزینی تمامی دندان‌ها در فک بالا و پایین قابل استفاده است. دندانپزشک بسته به نوع و تعداد دندان‌هایی که باید جایگزین شود، همچنین خصوصیات استخوان فک و سلامت دندان‌های فرد، بریج‌های مناسب برای هر دندان را تعیین می‌کند.

دندان‌های جلو

بریج دندان‌های جلو

در صورتی که فرد یک یا چند دندان‌ جلویی خود را از دست بدهد یا به دلیل پوسیدگی یا عفونت دندان ناچار به کشیدن آن‌ها باشد، همچنین در مواردی که بین دندان‌های جلو فاصله زیادی باشد، جای خالی دندان‌ها در هنگام لبخند زدن و صحبت کردن کاملاً قابل مشاهده است، بریج دندان‌ می‌تواند یک انتخاب عالی در بازگرداندن زیبایی و کارآیی دندان‌‌های جلو و افزایش اعتمادبه‌نفس باشد.

از آنجایی که دندان‌های جلو، نسبت به دندان‌های عقبی فشار کمتری را تحمل می‌کنند، می‌توان از انواع مختلف بریج برای آن‌ها استفاده کرد. مناسب‌ترین بریج‌ها برای دندان‌های جلویی بریج‌های باله‌دار (مریلند) یا بدون تراش است زیرا نصب این بریج‌ها آسان‌تر است، نیازی به تغییر شکل و تراش دندان‌های مجاور ندارند، اما از پایداری کمتری برخوردار هستند.

دندان‌های عقب

بریج دندان‌های عقب

در هنگام جویدن، فشار زیادی به دندان‌‌های عقبی وارد می‌شود؛ بنابراین بریج‌های دندانی که برای دندان‌های عقبی مورد استفاده قرار می‌گیرند باید از استحکام بالایی برخوردار باشند. مناسب‌ترین بریج‌ها برای دندان‌های عقبی بریج‌های معمولی است. این بریج‌ها توسط دندان‌های دو طرف خود حمایت می‌شوند و می‌توانند در برابر فشار جویدن مقاومت کنند. در صورتی که تعداد دندان‌های از دست رفته عقبی بیش از دو دندان باشد مناسب‌ترین بریج‌ها، بریج بر پایه ایمپلنت است.

آیا دندان‌های بالا و پایین برای بریج تفاوتی دارند؟

بریج دندان هم برای دندان‌های بالا و هم پایین قابل انجام است. همانطور که ذکر شد، معمولاً برای دندان‌های جلویی در فک بالا و پایین، از بریج‌های باله‌دار که نیاز به تراشیدن دندان ندارند استفاده می‌شود. برای دندان‌های عقبی بر اساس تعداد دندان‌های از دست رفته و سلامت دندان‌های مجاور در فک بالا و پایین، بریج‌های معمولی، کنسولی و بر پایه ایمپلنت به کار برده می‌شود. اما تفاوتی برای دندان‌های فک بالا و پایین وجود ندارد.

بریج دندان مناسب چه کسانی است؟

بریج‌‌‌های دندان برای افرادی که یک یا چند دندان خود را از دست داده‌اند اما یک یا دو دندان‌های سالم در دو طرف دندان‌های از دست رفته دارند، همچنین برای افرادی که شرایط جراحی ایمپلنت دندان را نداشته یا به دنبال یک روش کم‌هزینه‌تر و کم‌تهاجمی برای جایگزین کردن دندان‌های خود هستند، انتخاب مناسبی است.

نمی‌توان گفت که بریج دندان یک روش مناسب برای جایگزینی دندان‌های همه افراد است، بلکه شرایطی وجود دارد که موجب می‌شود فرد واجد شرایط نصب بریج دندان شود.

  • سلامت دهان و دندان: یکی از عوامل اصلی که تعیین می‌کند آیا بریج دندان برای فردی مناسب است یا خیر، سلامت کلی دهان و دندان‌ها است. برای نصب بریج دندان، لثه‌ها و دندان‌ها باید در شرایط خوبی باشند. اگر فرد دچار بیماری یا عفونت لثه یا پوسیدگی دندان باشد، این مشکلات باید قبل از نصب بریج دندان برطرف شوند.
  • محکم و سالم بودن دندان‌‌های پایه: دندان‌های دو طرف جای خالی که به عنوان دندان‌های پایه برای بریج دندان در نظر گرفته می‌شوند، باید به اندازه‌ کافی سالم و قوی باشند تا بتوانند مانند یک تکیه‌گاه مناسب برای بریج دندان عمل کنند. دندان‌هایی که دارای پوسیدگی وسیع بوده یا قبلاً عصب‌کشی شده‌اند، پایه مناسبی برای نصب بریج نیستند؛ زیرا این دندان‌ها ضعیف هستند و فشار وارد شده به بریج در هنگام جویدن، می‌تواند به دندان‌های پایه آسیب برساند و منجر به شکستن آن‌ها شود.
  • سلامت عمومی: علاوه بر سلامت دهان و دندان، فرد باید از سلامت عمومی خوبی نیز برخوردار باشد. ابتلا به بیماری‌ها، عفونت‌ها یا شرایط پزشکی زمینه‌ای شدید، ممکن است باعث افزایش خطر عوارض جانبی، پس از نصب بریج دندان شود.
  • رعایت بهداشت دهان و دندان: پس از نصب بریج دندان رعایت بهداشت دهان و دندان اهمیت بیشتری پیدا می‌کند. علاوه بر مسواک زدن روزانه و کشیدن نخ دندان، باید زیر پل در شکاف بین پونتیک و لثه نیز به طور مرتب تمیز شود. همچنین برای جلوگیری از خرابی بریج، باید از دندان‌های پایه در برابر پوسیدگی محافظت کنید. دندانپزشک ممکن است ابزارهای تمیز کنندۀ مخصوصی را برای این کار معرفی کند.

انواع بریج دندان و کاربرد هرکدام

بریج‌های دندان انواع مختلفی دارند که دندانپزشک آن را با توجه به مکان دندان از دست رفته و سلامت سایر دندان‌ها و شرایط فردی بیمار، یکی از آن‌ها را توصیه می‌کند. بریج‌های دندان شامل انواع زیر است:

بریج دندان معمولی

بریج دندان معمولی

بریج‌های معمولی، رایج‌ترین نوع بریج‌ دندان است. برای نصب بریج، پس از اطمینان از سلامت دندان‌های پایه، تاج این دندان‌ها، برای نصب روکش‌های نگه‌دارندۀ بریج، تراش داده می‌شود. سپس از دندان‌ها قالب تهیه می‌شود و قالب را برای ساختن روکش‌ها و پونتیک‌های بریج به لابراتوار می‌فرستند. در این مدت روی دندان‌های تراش‌خورده، یک روکش موقت قرار داده می‌شود تا در زمان انتظار، آسیبی به دندان‌های پایه وارد نشود. پس از آماده شدن پونتیک و روکش‌های متصل به آن، که معمولاً یک تا دو هفته طول می‌کشد، دندانپزشک روکش موقت را برداشته و بریج آماده شده را روی دندان‌های پایه و جای خالی دندان از دست رفته می‌چسباند و آن را با دندان‌های دیگر تنظیم می‌کند.

کاربردها

در مواردی که در دو طرف دندان از دست رفته، دندان‌های سالمی وجود داشته باشد، دندانپزشکان معمولاً بریج‌های معمولی را توصیه می‌کنند. در صورت وجود دندان‌های پایه سالم و محکم، بریج دندان معمولی می‌تواند جای خالی یک تا سه دندان را پر کند. همچنین بریج‌های معمولی برای افرادی که تراکم استخوان فک آن‌ها به قدر کافی مناسب ایمپلنت کردن دندان از دست رفته نباشد یا به دلایلی قادر به تحمل مراحل ایمپلنت دندان نباشند نیز انتخاب مناسبی است.

بریج دندان بر پایه ایمپلنت

بریج دندان بر پایه ایمپلنت

در بریج‌های بر پایه ایمپلنت، پایه بریج به جای این که یک دندان طبیعی باشد، یک دندان کاشته شده یا ایمپلنت است. در این نوع بریج‌، ابتدا پس از آماده سازی ناحیۀ ایمپلنت، پیچ ایمپلنت در داخل استخوان فک کاشته می‌شود. پس از یک‌پارچه شدن پیچ با استخوان فک و بهبود ناحیۀ ایمپلنت که معمولاً چند ماه طول می‌کشد، اباتمنت برای نگه‌داشتن روکش روی ایمپلنت قرار داده شده و از دندان قالب تهیه می‌کنند. قالب به لابراتوار فرستاده می‌شود و روکش دندان ایمپلنت شده همراه با پونتیک کنار آن برای پوشاندن جای خالی دندان ساخته می‌شود. پس از آماده شدن روکش و پونتیک، دندانپزشک آن‌ها را روی ایمپلنت و جای خالی دندان می‌چسباند و با دندان‌های دیگر تنظیم می‌کند.

کاربردها

بریج بر پایه ایمپلنت در مواردی استفاده می‌شود که تعداد دندان‌های از دست رفته زیاد باشد و دندان‌های اطراف قدرت کافی برای حمایت از بریج دندان را نداشته باشند. بریج‌های بر پایه ایمپلنت همچنین در مواردی که دندان کناری جای خالی، از قبل ایمپلنت شده باشد نیز با تعویض روکش دندان قابل انجام است. در صورتی که دندان کناری جای خالی، به اندازه‌ای خراب، پوسیده یا شکسته باشد که نیاز به کشیدن داشته باشد، می‌توان از بریج‌های بر پایه ایمپلنت استفاده کرد. نصب این بریج‌ها مستلزم صرف هزینه و زمان بیشتری هستند اما نسبت به سایر بریج‌ها دوام بیشتری دارند.

بریج دندان باله‌دار (بدون تراش)

بریج دندان باله‌دار

بریج‌های باله‌دار یا بدون تراش که با نام مریلند نیز شناخته می‌شوند، بریج‌هایی هستند که برای نصب آن‌ها نیازی به تراش دندان‌های اطراف جای خالی نیست. این بریج‌ها بوسیله باله‌های فلزی یا چینی به پشت دندان‌های طبیعی مجاور چسبانده می‌شوند و می‌توان آن‌ها را در یک تا دو جلسه دندانپزشکی انجام داد. در این نوع بریج‌ها نیازی به ساخت روکش برای دندان‌های مجاور نیست و پونتیک این بریج‌ها مستقیماً روی دندان‌های اطراف چسبانده شده و نصب آن‌ها نسبت به انواع دیگر بریج آسان‌تر است. نکته منفی این است که بریج‌های باله‌دار به اندازه بریج‌های سنتی، بادوام نیستند. قدرت اتصال این بریج‌ها فقط به اندازه مادۀ اتصال دهنده‌ای است که آن را به دندان‌های اطراف متصل می‌کند.

کاربردها

دندانپزشکان معمولاً برای جایگزینی دندان‌های جلو، از بریج‌های باله‌دار یا بریج‌های بدون تراش استفاده می‌‌کنند. به دلیل این که دندان‌های جلو فشار زیادی را در هنگام جویدن متحمل نمی‌شوند و تراشیدن دندان‌های جلو ممکن است آسیب بیشتری به دندان‌های پایه جلویی وارد کند، بریج‌های باله‌دار انتخاب مناسب‌تری برای دندان‌های از دست رفته در قسمت جلوی فک بالا و پایین هستند.

بریج دندان کنسولی یا معلق

بریج دندان کنسولی یا معلق

بریج‌های کنسولی یا معلق، بریج‌هایی هستند که فقط از یک طرف به دندان پایه متصل هستند و طرف دیگر آن معلق بوده و به دندان دیگری متصل نیست. نصب این بریج‌ها به دقت و برنامه‌ریزی بیشتری نیاز دارد تا فشار وارد شده به پونتیک معلق، باعث خراب شدن دندان پایه نشود. بریج‌های کنسولی سیستمی مشابه بریج‌های معمولی دارند با این تفاوت که فقط بوسیله یک دندان پایه، حمایت می‌شوند. بریج‌های کنسولی بعد از آماده‌سازی دندان پایه و قالب‌گیری، در لابراتوار ساخته می‌شوند و مشابه بریج‌های معمولی روی دندان پایه نصب می‌شوند. به دلیل معلق بودن یک طرف این بریج‌ها، آن‌ها به اندازۀ بریج‌های معمولی استحکام ندارند و نیاز به مراقبت و بهداشت بیشتری دارند.

کاربردها

بریج‌های کنسولی در مواردی استفاده می‌شوند که در یک طرف دندان از دست رفته، فقط یک دندان سالم وجود داشته باشد. این بریج‌ها معمولاً برای دندان‌های آخر، که فقط یک دندان در کنار آن‌ها است به کار برده می‌شود. بریج‌های کنسولی نیز در افرادی که مایل به انجام ایمپلنت دندان نیستند یا شرایط آن ‌را ندارند می‌تواند انتخاب مناسبی باشد.

آمادگی‌های بریج دندان

آمادگی‌های لازم قبل از انجام بریج دندان می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • مطلع‌کردن پزشک از تاریخچه سلامت عمومی و داروهایی که مصرف می‌کنید
  • بررسی کامل دندان‌ها توسط معاینۀ دندانپزشکی و عکس رادیولوژی
  • رفع هرگونه عفونت لثه
  • رفع پوسیدگی دندان‌های پایه
  • برداشتن روکش‌های قدیمی از روی دندان‌های پایه

نحوۀ انجام بریج دندان معمولی

به طور کلی نحوۀ انجام یک بریج معمولی یا کنسولی، به شرح زیر است:

  1. عکس‌برداری اشعه ایکس از همه دندان‌ها
  2. بررسی سلامت دندان‌های پایه و لثه
  3. بی‌حس کردن ناحیۀ تحت درمان
  4. تغییر شکل و تراشیدن تاج دندان‌های پایه
  5. قالب‌گیری از دندان‌ها و فرستادن قالب به لابراتوار برای ساخت روکش و پونتیک
  6. قرار دادن روکش موقت روی دندان‌های پایه برای محافظت
  7. نصب روکش و پونتیک آماده شده روی دندان‌های پایه
  8. تنظیم و چسباندن روکش‌ها

بعضی از دندانپزشکان از فناوری CAD/CAM (طراحی و ساخت به کمک رایانه) برای ایجاد بریج‌های سفارشی در مطب خود استفاده می‌کنند.

جلسه اول: آماده سازی و قالب‌گیری

اولین مرحله برای بریج دندان، آماده کردن دندان‌های پایه است. ابتدا با تزریق داروی بی‌حسی، دهان بیمار بی‌حس می‌شود تا در طول روند آماده‌سازی و قالب‌گیری، دردی احساس نکند. پس از بی‌حسی، تاج دندان‌های پایه، تراش داده می‌شود تا برای نصب روکشی که قرار است بریج دندان را نگه دارد آماده شوند. بعد از تراش و آماده کردن دندان‌های پایه، دندان‌ها شستشو شده و خشک می‌شوند تا هیچ ذره‌ای روی دندان‌ها باقی نماند. سپس از دندان‌های فرد، قالب تهیه می‌شود. قالب‌گیری دندان با استفاده از خمیر قالب‌گیری انجام می‌شود. خمیر قالب‌گیری بر روی دندان‌ها قرار داده می‌شود و شکل دندان‌های فرد با فشار دادن دندان‌های بالا و پایین به یکدیگر، به طور کامل روی این خمیر حک می‌شود. همچنین قالب‌گیری می‌تواند با استفاده از روش اپتیک بدون استفاده از خمیر نیز انجام شود.

جلسه آماده سازی و قالب‌گیری بریج بین ۲ تا ۳ ساعت طول می‌کشد.

ساخت بریج در لابراتوار

قالب‌هایی که از دندان‌ها تهیه شده است برای ساخت روکش‌ها و پونتیک‌های مورد نیاز برای بریج دندان به لابراتوار دندانپزشکی فرستاده می‌شوند. لابراتوار دندانپزشکی از این قالب‌ها، یک پل دندانی دائمی متناسب با خصوصیات دندانی فرد تهیه می‌کند. این بریج به گونه‌ای ساخته می‌شود که با رنگ، اندازه و شکل دندان‌های طبیعی فرد مطابقت داشته باشد تا ظاهری طبیعی و بدون فاصله داشته باشد. در مدت زمانی که بریج دائمی در آزمایشگاه دندانپزشکی ساخته می‌شود، دندانپزشک یک بریج موقت برای محافظت از دندان‌های پایه و حفظ ظاهر دندان‌های در معرض دید، روی دندان‌ها قرار می‌دهد.

ممکن است ساخت بریج توسط لابراتوار بین ۱ الی ۲ هفته طول بکشد.

جلسه دوم: نصب بریج

هنگامی که بریج دائمی آماده شد، دندانپزشک آن را روی دندان‌های پایه قرار می‌دهد و تنظیمات اولیه را انجام می‌دهد. باید اطمینان حاصل شود که بریج کاملاً با دندان‌های پایه منطبق است و تراز و بایت مناسب را نیز فراهم می‌کند. پس از تنظیمات اولیه و احساس راحتی و رضایت فرد از ظاهر و حس بریج، دندانپزشک بریج را با سیمان دندانپزشکی در جای مناسب خود می‌چسباند. پس از چسباندن بریج، دندانپزشک بررسی‌های نهایی را انجام می‌دهد تا از احساس راحتی و عملکرد صحیح آن اطمینان حاصل کند.

جلسه نصب بریج در حدود ۱ ساعت طول می‌کشد.

مراقبت‌های پس از انجام بریج دندان

پس از انجام بریج دندان تا مدت کوتاهی دهان شما بی‌حس است. ممکن است بعد از برطرف شدن بی‌حسی کمی احساس درد یا فشار در دندان‌های بالا و پایین خود داشته باشید. این احساس به دلیل فشاری است که در هنگام قالب‌گیری به فک وارد شده‌ است و پس از یک روز برطرف می‌شود. همچنین ممکن است تا چند روز در ناحیه دندان‌های پایه حساسیت دندانی به سرما و گرما یا تورم لثه داشته باشید. این عوارض به تدریج برطرف می‌شوند. دندانپزشک ممکن است به شما توصیه کند که برای برطرف شدن این عوارض، پس از مسواک زدن و نخ دندان کشیدن دهان خود را با آب نمک شستشو دهید.

دندانپزشک برای اطمینان از طول عمر و سلامت بریج دندان، دستورالعمل‌های مراقبت‌های بعدی را به شما توصیه می‌کند. این دستورالعمل‌ها می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • بهداشت دهان و دندان را بیش از پیش رعایت کنید.
  • معاینات منظم دندانپزشکی انجام دهید.
  • مسواک زدن و نخ دندان کشیدن به طور منظم و توجه بیشتر به ناحیۀ اطراف بریج بسیار مهم است.
  • هنگام مسواک زدن از حرکات ملایم اما کامل استفاده کنید و مطمئن شوید که زیر و اطراف روکش‌ها و پونتیک‌ها را تمیز کنید. از مسواک‌های مخصوص این کار استفاده کنید.
  • از خمیردندان‌های حاوی فلوراید و مسواک برقی استفاده کنید.
  • از خوردن غذاهای سفت یا چسبنده که ممکن است به بریج آسیب برسانند یا آن را از موقعیت خود خارج کنند، خودداری کنید.
  • مصرف تنقلات و نوشیدنی‌های شیرین را که می‌توانند منجر به پوسیدگی دندان و بیماری لثه شوند، محدود کنید.
  • سیگار نکشید.
  • از دهانشویه استفاده کنید.
  • اگر هر گونه ناراحتی داشتید یا متوجه تغییراتی در نحوۀ قرار گرفتن بریج دندان شدید، خیلی زود به دندانپزشک خود مراجعه کنید. تشخیص زودهنگام می‌تواند از آسیب بیشتر جلوگیری کند.

مزایا و معایب بریج دندان و مقایسه با ایمپلنت

بریج‌ دندان یک راه حل بادوام و کم‌تهاجمی برای جایگزین کردن دندان‌های از دست رفته است که نسبت به روش‌های دیگر جایگزینی دندان، مانند ایمپلنت و دندان مصنوعی کامل، کم‌هزینه‌تر بوده و در زمان کوتاهی انجام می‌شود. با این وجود، بریج دندان معایبی نیز دارد. در بیشتر موارد برای نصب بریج نیاز به تغییر شکل و تراشیدن دندان پایه است. همین امر باعث از دست دان مقداری از مینا و عاج سالم دندان می‌شود و می‌تواند در دراز مدت باعث آسیب رسیدن به پالپ دندان پایه شود. همچنین اگر بهداشت دهان و دندان به درستی رعایت نشود ممکن است دندان‌های پایه دچار پوسیدگی شده یا لثه‌ای که زیر بریج دندان قرار دارد دچار عفونت شود. این امر می‌تواند سلامت دهان و دندان و سلامت عمومی فرد را به خطر بیندازد.

در جدول زیر بریج‌ دندان با روش ایمپلنت دندان که یکی از رایج‌ترین روش‌های جایگزینی دندان است مقایسه شده‌است.

ملاحظات بریج‌ دندان ایمپلنت دندان
روش انجام کار آماده‌کردن دندان پایه، قالب‌گیری و نصب بریج جراحی کاشت ایمپلنت، مرحله بهبودی و چسباندن روکش
وابستگی دندان‌های مجاور تحمل بار توسط دندان‌های مجاور عدم اتکا به دندان‌های مجاور
بازه زمانی چند هفته چند ماه
 نتیجه بلند مدت نیاز به تعویض پس از چند سال دائمی
هزینه و بودجه مقرون به صرفه‌ گران‌تر
زیبایی دندان نتیجه مطلوب کاملاً مشابه دندان‌ طبیعی
مراقبت نیاز به تمیز کردن منظم مشابه دندان‌های طبیعی
حفظ سلامت استخوان تحلیل رفتن استخوان فک در قسمت دندان از دست رفته جلوگیری از تحلیل استخوان
تهاجمی بودن روش کم‌تهاجمی عمل جراحی تهاجمی
برگشت پذیری قابل برگشت نیست قابل برگشت نیست

 سوالات متداول

آیا بریج دندان برای کودکان نیز انجام می‌شود؟

بله. در مواردی که کودکان دندان‌های شیری خود را به دلیل حوادث یا پوسیدگی شدید، قبل از رشد دندان‌های دائمی از دست بدهند یا به دلیل یک نقص مادرزاد یک یا چند دندان، کم داشته باشند، بریج دندان می‌تواند جای خالی دندان کودکان را پر کرده و از ناهنجاری‌های ناشی از فقدان دندان جلوگیری کند.

بریج دندان چقدر زمان می‌برد؟

مراحل آماده سازی و تکمیل بریج دندان معمولاً ۲ تا ۳ هفته طول می‌کشد و به ۲ تا ۳ جلسه دندانپزشکی نیاز دارد.

آیا بریج دندان برای دندان عصب‌کشی شده نیز انجام می‌شود؟

بله در صورت لزوم می‌توان از دندان عصب‌کشی شده به عنوان یاپه بریج استفاده کرد. در این موارد باید دندان عصب‌کشی‌ شده روکش شود و پونتیک به روکش این دندان متصل شود. دندان‌های عصب‌کشی‌ شده پایه محکمی برای بریج دندان نیست و ممکن است پس از مدتی آسیب ببیند.

آیا بریج دندان باعث سفید شدن دندان‌ها می‌شود؟

به دلیل این که در بریج دندان تاج دندان‌های پایه تعویض می‌شود و جای خالی دندان با پونتیک پر می‌شود. می‌توان رنگ مناسب دندان را برای این روکش‌ها انتخاب کرد.

رنگ بریج دندان چگونه مشخص می‌شود؟

دندانپزشک با استفاده از ست انتخاب رنگ و مطابقت آن با دندان‌های اطراف با کمک چشم یا دستگاه‌های دیجیتال، رنگ مناسب را انتخاب می‌کند.

بریج دندان چند سال دوام دارد؟

بریج‌های دندانپزشکی مدرن از مواد بادوام مانند سرامیک ساخته می‌شوند که به استحکام و طول عمر خود معروف هستند. با مراقبت مناسب و معاینات منظم دندانپزشکی، بریج دندان می‌تواند بین ۵ تا ۱۵ سال دوام بیاورد و راه حلی طولانی مدت برای جای خالی دندان‌های شما ارائه دهد.

بریج دندان چند جلسه طول می‌کشد؟

معمولاً برای بریج دندان باید ۲ تا ۳ جلسه به دندانپزشکی مراجعه کنید.

آیا بریج دندان ظاهری طبیعی دارد؟

بله بریج‌های دندان کاملاً شبیه دندان‌های طبیعی و با رنگ مشابه آن‌ها ساخته می‌شوند و قابل تشخیص نیستند.

چه سنی برای بریج دندان ایده آل است؟

دندانپزشکان معمولاً بریج دندان را برای افراد کمتر از ۱۷ سال توصیه نمی‌کنند، اما استثناهایی وجود دارد. به عنوان مثال، ممکن است در صورت از دست رفتن دندان‌های شیری کودکان قبل از موعد و یا شرایط منجر به نقص در تعداد دندان‌های کودکان نیاز به بریج دندان وجود داشته باشد.

چند دندان می‌تواند روی یک بریج باشد؟

یک بریج دندانی معمولاً جایگزین یک تا سه دندان متوالی می‌شود. در بعضی موارد، بریج می‌تواند حتی تا چهار دندان متوالی را جایگزین کند. اما بریج‌های طولانی‌تر معمولاً به پشتیبانی بیشتری نیاز دارند. بنابراین، برای جایگزینی چهار دندان از دست رفته با بریج، به دندان‌های طبیعی سالم در دو طرف شکاف نیاز دارید یا باید از پایه ایمپلنت استفاده کنید.

چه مدت پس از، از دست دادن دندان باید برای بریج اقدام کنیم؟

بهتر است در اسرع وقت دندان‌های از دست رفته را جایگزین کنید تا از جابه‌جایی دندان‌های دیگر جلوگیری شود. با این حال، اگر ابتدا نیاز به کشیدن دندان دارید، ممکن است لازم باشد چند ماه صبر کنید و بعد از بهبودی برای نصب بریج دندان اقدام کنید. این کار به لثه‌ها و استخوان‌های فک زمان می‌دهد تا ترمیم شوند.

آیا بریج دندان دردناک است؟

مراحل آماده سازی دندان‌های پایه برای نصب بریج ممکن است دردناک باشد. دندانپزشک برای شما بی‌حسی موضعی تزریق می‌کند. همچنین نصب بریج ممکن است باعث درد لثه‌ها شود که آن‌ هم با تزریق داروی بی‌حسی انجام می‌شود.

آیا بریج‌ها حسی شبیه دندان‌های واقعی دارند؟

ممکن است کمی طول بکشد تا به بریج دندان خود عادت کنید. مدتی بریج دندان خود را حس می‌کنید، اما بعد از آن حسی شبیه دندان‌های طبیعی دارد.

آیا می‌توان بریج دندان را برداشت و مجدداً گذاشت؟

اگر بریج دندان بنابر دلایلی شل شده باشد، برداشتن آن آسان است. دندانپزشک می‌تواند آن را بردارد و دوباره بچسباند. اما اگر لثه در زیر بریج عفونت کرده باشد یا دندان‌های پایه پوسیده باشند و به بریج آسیب وارد شده باشد ممکن است لازم باشد که بریج برداشته شود و بعد از درمان تعویض شود.

چگونه با بریج دندان غذا بخوریم؟

در ۲۴ ساعت اول، مایعات و غذاهای نرم مانند ماست و اسموتی مصرف کنید. تا ۲ روز بعد از نصب بریج به سراغ غذاهای نرم بروید و به تدریج به آرامی غذاهای معمولی را به رژیم غذایی خود بازگردانید و از خوردن خوراکی‌های سفت یا چسبنده خودداری کنید.

بعد از بریج دندان چه کارهایی را نباید انجام داد؟

از خوردن غذاهای سفت، ترد یا چسبنده خودداری کنید. اگر حساسیت دندانی دارید، از غذاها و نوشیدنی‌هایی که خیلی سرد یا گرم هستند اجتناب کنید. از شکستن مواد غذایی سفت مانند تخمه یا آجیل با بریج دندان خود اجتناب کنید.

آیا می‌توانم با بریج دندان به راحتی غذاها را بجوم؟

بریج‌های دندانی به گونه‌ای ساخته شده‌اند که در برابر فشاری که هنگام جویدن غذا بر روی دندان‌ها وارد می‌شود مقاومت کنند، آن‌ها کاملاً محکم و راحت هستند. با این حال، سایش تدریجی می‌تواند به بریج دندان آسیب برساند.

آیا می‌توانم با بریج دندان قهوه بنوشم؟

مهم است که از مصرف بیش از حد نوشیدنی‌های رنگ‌دار مانند قهوه و چای خودداری کنید. این نوشیدنی‌ها می‌توانند باعث ایجاد لکه‌های دائمی بر روی بریج‌های دندان شما شده و موجب بد رنگ شدن آن‌ها شوند.

آیا بریج دندان باعث بوی بد دهان می‌شود؟

در صورتی که بهداشت دهان و دندان به خوبی رعایت نشود، تجمع باکتری‌ها و مواد غذایی در زیر بریج می‌تواند باعث بوی بد دهان شود.

آیا می‌توانم با بریج دندان آدامس بجوم؟

خیر بهتر است از جویدن خوراکی‌های چسباک با بریج دندان خود اجتناب کنید. می‌توانید با سمت دیگر دهان خود آدامس بجوید.

آیا ممکن است غذا در زیر بریج دندان گیر کند؟

دندانپزشک پونتیک را تا حد امکان نزدیک به لثه نصب می‌کند اما اگر به درستی مسواک نزنید و نخ  دندان نکشید ممکن است ذرات ریز غذا در زیر بریج گیر کند و باعث عفونت شود.

آیا مسواک برقی برای بریج دندان مناسب است؟

مسواک‌های برقی بهتر می‌توانند فضای اطراف بریج دندان را تمیز کنند اما باید از مسواک‌های برقی با برس نرم استفاده کنید و مدت زمان زیادی مسواک نزنید.

چگونه با بریج دندان نخ دندان بکشیم؟

شما نمی‌توانید مانند دندان‌های معمولی برای بریج، نخ دندان بکشید زیرا بین آن‌ها و دندان‌های پایه فاصله‌ای وجود ندارد. برای تمیز کردن بریج باید نخ دندان را به زیر پل ببرید. این کار باید دو بار در روز بعد از غذا و به طور مداوم انجام شود.

آیا افراد مبتلا به دیابت می‌توانند بریج دندان بگذارند؟

بله به دلیل این که بریج دندان یک روش کم‌تهاجمی است افراد مبتلا به بیماری‌های زمینه‌ای مانند دیابت نیز می‌توانند از مزایای آن استفاده کنند. افراد مبتلا به دیابت باید دقت بیشتری در رعایت بهداشت دهان و دندان در مورد بریج‌ دندان خود داشته باشند.

فهرست مطالب
مشاوره تلفنی